Dharmapelgrim Yogi 

     De weg loopt door het hart

Pelgrimeren

Het begrip "pelgrimeren" verwijst naar het meest wezenlijke van het menselijk bestaan: onderweg zijn naar je eindbestemming, waarbij het niet zozeer gaat om het bereiken van die bestemming als wel om het zo bewust mogelijk gaan van de weg daar naartoe. Iedere pelgrimstocht is daardoor een metafoor voor het leven zelf. Een pelgrim is iemand die een reis maakt naar een "heilige" (lees: helende") plaats, waarbij de reis op zichzelf – het onderweg zijn naar - de reiziger beoogt te helen (te heiligen), tot een mens uit één stuk.

"Jij en ik, wij zijn in wezen één.

Betekenis van de naam Dharmapelgrim

Ik noem mijzelf Dharmapelgrim, omdat het volgen van de Dharma en reizen naar mijn levensdoel (pelgrimeren) één en hetzelfde zijn en beslist géén verschillende zaken.  Zoek op internet, en je vindt uiteenlopende betekenissen van het begrip “Dharma” en het begrip “Pelgrim”.   

 Dharma is een onvertaalbaar woord uit het Sanskriet ("धर्म"). Het is een duizenden jaren oud grondbegrip in Indische filosofieën, met een belangrijke functie in onder andere het Hindoeïsme, de Yoga, en het Boeddhisme.  

Dharma is de weg die ieder bewust wezen tot zijn uiteindelijke bestemming leidt, volgens kosmische wetten en in overeenstemming met zijn eigen aard.  Tegelijkertijd heeft het woord dharma ook de betekenis van het gáán op die weg, gekenmerkt door rechtvaardigheid, gerechtigheid, en het naleven van de plicht tot juist handelen, op de juiste tijd en om de juiste redenen. Samenvattend: Dharma is “de weg” én “het volgen van de weg”.

Zoals gezegd: Dharmapelgrim is niet mijn echte naam. De naam vertolkt wat ik ervaar te zijn: een reiziger op weg naar ... zeg het maar...  

Kom, til je voet op … wordt één met de weg.   

Innerlijke Pelgrimage

Dit labyrint symboliseert mooi wat een innerlijke pelgrimage inhoudt: je lijkt vrij snel bij je doel te komen, maar raakt daar weer van verwijderd. Dan kom je wéér dichtbij, om er daarna voor je gevoel verder dan ooit van af te geraken. Dat naderen en weer afdwalen herhaalt zich, om moedeloos van te worden, tot ineens ...Geef nooit op.

Kom, til je voet op ...

 

Het onzichtbare pad

Pelgrim? Vandaag? Juist vandaag!

Misschien niet zozeer naar Rome, Santiago, Mekka of Bodh Gaya

Alswel een pelgrim op het onzichtbare pad in het innerlijk landschap

Dát is de plek waar alles begint      waar alles eindigt

Het innerlijk landschap is het gebied dat we willen leren kennen. 

Het onzichtbare pad leidt naar het midden waar het leven zich steeds vernieuwt. 

(vrij naar Bodar Schjelderup)

Tekst gevonden op een bord bij de Jozefkapel in Smakt, en door mij iets aangepast. 

Ga naar: